Babka Wielkanocna
Święta Wielkanocne za pasem.
 
Czym są dla nas? To przede wszystkim tradycja. A skoro tradycja to na pewno nie może zabraknąć Babki Wielkanocnej.
 
 
 
Pyszna, maślana, z dużą ilością wanilii i z polewą z białej czekolady. Wspaniale prezentuje się na stole wielkanocnym, ale smaczna również po prostu ze szklanką mleka lub do herbatki. Bardzo ładnie odwzorowuje kształt formy na babkę, można ją upiec np. do koszyczka wielkanocnego w formie mini-babeczek.

 

Składniki:
250 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek
2 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 szklanki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć. Masło roztopić i przestudzić.

W misie miksera utrzeć jaja z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać przesiane i odłożone suche składniki i masło, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez 45 – 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie przełożyć na paterę, wystudzić.
 

Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.

Polewa z białej czekolady:
50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g białej czekolady, posiekanej.
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odłożyć na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Przestudzić, by polewa lekko zgęstniała.

Babka waniliowa nie musi być przechowywana w lodówce, ale w temperaturze pokojowej, pod przykryciem.

 
 
Smacznego!
I życzymy Słodkiej Wielkanocy 🙂
 
 
 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *