Majówka za pasem i choć prognozy pogody nie są zbyt optymistyczne, mam nadzieję, że zaplanowaliście tradycyjny piknik czy chociaż spotkanie w gronie przyjaciół lub rodziny.

Podsuwam Wam przepis, tzw. pewnik, wychodzi i smakuje zawsze. Perfekcyjnie sprawdzi się zarówno na wycieczce jak i w domowym zaciszu.

Przepis na szybkie Ciasto Marchewkowe  

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 145 ml oleju rzepakowego
  • 100 g miałkiego brązowego cukru
  • 25 g drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 150 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  1. Olej, oba cukry i ekstrakt z wanilii mieszamy starannie w większym naczyniu mikserem na najniższych obrotach.
  2. Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając.
  3. Sypkie składniki przesiewamy (tj. mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon) i mieszamy z masą płynną.
  4. Na koniec dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy łyżką.

Tortownicę 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170ºC.

Udekorować możemy lukrem, cukrem pudrem czy polewą z serka śmietankowego.

 

Przepis na polewę z serka śmietankowego:

100 g serka śmietankowego mieszamy z 10g cukru pudru i otartą skórką z połowy cytryny.

 

Życzymy słodkiej majówki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *